Wonią przypomina różę pomarszczoną - Rosa Rugosa, dla mnie jest to zapach z dzieciństwa :)
Płatki róż mają szczególne właściwości, są źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, D i E oraz posiadają flawonoidy (W roślinach są barwnikami, przeciwutleniaczami oraz chronią przed owadami i grzybami. Są uznawane za jedne z ważniejszych obrońców naszego organizmu przeciw nowotworom, chorobom układu krążenia i procesom starzenia.).
Można powiedzieć, że jest to eliksir młodości :D :)
KORZYŚCI STOSOWANIA WODY RÓŻANEJ:
- Utrzymuje równowagę pH
- Nadaje skórze blasku i rozświetlenia
- Zmniejsza opuchliznę wokół oczu
- Regeneruje, odżywia skórę
- Uśmierzy swędzenie i pieczenie po ukąszeniach owadów
- Uspokaja stany zapalne skóry
JAK ZROBIĆ WODĘ RÓŻANĄ?
Składniki:
- 3 garści płatków róż - białych lub czerwonych
- szklanka wody
- durszlak
- cienka bawełniana szmatka
- wstążka
- słoik
- folia spożywcza
- szklana miska
Sposób przygotowania:
Płatki róży umieść na durszlaku i przepłucz pod zimną wodą. Następnie połóż je na ściereczce, delikatnie ją zwiń i przewiąż wstążką. Tak przygotowaną sakiewkę umieść w szklanej misce. Następnie wlej do miski wrzątek - tak, by płatki były lekko przykryte wodą. Miskę zabezpiecz folią, folię przewiąż i pozostaw przygotowaną miksturę na noc. Następnego dnia odsącz płatki, a wodę różaną przelej do słoika. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz